Samenvatting van onderstaand artikel:
Wanneer je vóór 1 april a.s. een Doorvaartvignet Amsterdam aanschaft, kun je tot en met het einde van het Doorvaartviignet, niet uitstootvrij, nog door de uitstootvrije zone van Amsterdam varen.
Vanaf 1 april 2025 wordt het grachtengebied van Amsterdam een uitstootvrije zone. Dat is al binnen één maand. Wat betekent dat voor de pleziervaart. Dat dit er aan kwam was al langer bekend, maar pas vorige maand heeft de gemeente Amsterdam het ‘Besluit uitstootvrije zone pleziervaart centrumgebied Amsterdam 2025’ gepubliceerd. Hierin onder andere ook de overgangsregelingen. Vooral voor schepen die Amsterdam zo nu en dan aandoen wordt het goed opletten.
Sinds 2022 moet u om door Amsterdam te varen al een doorvaartvignet aanschaffen. Een vignet is dan drie jaar geldig. De overgangsregeling bepaalt dat iedereen met een geldig vignet tot en met het einde van het vignet door de uitstootvrije zone van Amsterdam mag varen. Het vignet moet dan wel vóór 1 april 2025 zijn aangeschaf. U heeft dan nog 3 jaar de tijd om niet-uitstootvrij door de zone te blijven varen.
Voor pleziervaarders die in Amsterdam liggen geldt een vergelijkbare regeling. Zij hebben nu al een binnenhavengeldvignet (BHG-vignet). Ook dan mag u tot het einddatum van dit vignet in Amsterdam liggen en varen. En hier geldt dat wie voor 1 april 2025 as. een biljet koopt dan nog maximaal 5 jaar van de vrijstelling gebruik kan maken.
Uitstootvrije pleziervaartuigen betalen in 2025 in Amsterdam 35 procent minder binnenhavengeld. Vaartuigen die zijn opgenomen in het register van de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland), behouden in ieder geval tot 1 januari 2030 toegang tot de uitstootvrije zone. Zij moeten wel een geldig vignet kopen. De Staande Mastroute door Amsterdam en onder andere het IJ behoren niet tot de uitstootvrije zone en blijven dus toegankelijk. Maar, let op, alleen het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal zijn vrij van het doorvaartvignet. Voor alle andere Amsterdamse binnenwateren is dus wel een doorvaartvignet verplicht, dus ook voor de Staande Mastroute door Amsterdam.
Verder onder andere in deze Nieuwsbrief:
- Burgervlotbrug kapot, scheepvaart kan ook niet passeren. Het is onbekend hoelang dit gaat duren.