Verbond Nederlands Motorbootsport

Verbond Nederlands Motorbootsport

Geplaatst op 18-07-2022  -  Categorie: Openbaar nieuws

In deze VNM-Nieuwsflits belangrijke informatie omtrent stremmingen

Rode Brug Utrecht-Overvecht defect
Pleziervaart kan vanaf maandagmiddag niet meer op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal varen. Kleine bootjes kunnen wel onder de brug door varen. De oorzaak van het probleem is dat er een heugel is afgebroken. Het is onduidelijk hoelang het gaat duren, maar dit is niet in één dag opgelost. Er worden borden geplaats om de recreatievaart te waarschuwen.

 

Pleziervaart kan vanaf maandagmiddag niet meer op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal varen.
Alle schippers moeten er ook rekening mee houden dat er bij de sluis in Bodegraven in de Oude Rijn nog maar driemaal per dag wordt geschut. Die maatregelen kondigt hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden donderdag aan, omdat maandag de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) in werking wordt gesteld. Deze maatregel moet het westen van het land van voldoende zoetwater voorzien.

Door de lage waterstand op de grote rivieren en de droogte dringt verzilting vanaf de Noordzee te ver het land in. Deze extra wateraanvoer zorgt voor hoge stroomsnelheden en een flinke verhoging van het waterpeil. Om de doorvoer mogelijk te maken gaat de keersluis in de Leidsche Rijn dicht. Gewoonlijk voert de Leidsche Rijn water uit de polders af richting Utrecht, maar als de KWA in werking is wordt de stroomrichting omgedraaid, zodat het aangevoerde zoete water de andere kant op stroomt richting het westen. Daarnaast nemen verschillende waterschappen nog veel andere maatregelen om de verzilting tegen te gaan.

De Klimaatbestendige Water Aanvoer blijft nu zeker enkele weken in werking, aldus het schap.